Bemutatkozás

A Fúvósmuzsikáért Alapítványt 1993. augusztus 13-án alapította Horváth László hangszerkereskedő.

Az Alapítvány célja:

• Hozzájárulni a nemzetközileg elismert magyar fúvószenei mozgalom hírnevének növeléséhez,
  • A fúvószenei kultúra ápolása hazánkban és határainkon túl,
  • Aktív részvétel Szombathely és Vas megye zenei életében,
  • a fúvószenekar működésének korszerű biztosítása
  • szakmai rendezvények tartása, ezeken való részvétel biztosítása,
  • hangversenyek rendezése, ezek kiadásainak fedezése,
  • hozzájárulás a fúvószenekar működési költségeihez
  • utánpótlás támogatása.

Az Alapítvány céljainak megvalósítása érdekében pályázati, támogatói és üzleti forrásokat keres.

Az Alapítvány megalakulásától 2015 novemberéig segítette és vett részt Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület munkájában. Jelentős szerepet játszott a 15 éven keresztül megrendezett fúvóstalálkozók szervezésében és lebonyolításában is.

Az Alapítvány kezelő szerve egy 5 fős kuratórium. A kuratórium visszautasíthatja azt az adományt, amelyet olyan kikötéssel kívánnak juttatni, amely nem egyeztethető össze az Alapítvány céljaival.

Az Alapítvány a zenekar együttműködésével 2012 októberében a zenekar fennállásának 55. jubileuma alkalmából kiállítást rendezett. „A város fúvószenekarának története” című kiállítás a NYME –SEK könyvtárának aulájában volt megtekinthető.

Ez a kiállítás egyedülálló volt Szombathely város kulturális életében, valamint a zenekar és az alapítvány életében is. A zenekar 55 éves fennállása alatt még nem készült kiállítás a fúvószenekar történetéből.
A kiállításon megtekinthetőek voltak hangszerek, egyenruhák, oklevelek, díjak, fotók és újságcikkek, melyek az alapítás évétől – napjainkig mutatták be a zenekar életét.

2013. október 20-án a Don Bosco Művelődési házban az alapítvány alapításának 20 éves jubileuma alkalmából rendezett koncerten az alapítvány egy olyan ifjú zenészt támogatott, aki szorgalmával, a próbákra járással és a szerepléseken való részvéttelével példa lehet a többi fiatal zenész számára. Ezt a hagyományt alapítványunk folytatni akarja a jövőben is, és talán ezzel egy kicsit hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a fiatalok egy kis ösztönzést kapjanak. 2014 évvégén még 2 ifjú zenészt támogattunk.

2014 augusztusában alapítványunk a XIV. Nemzetközi Fúvósfesztivál megrendezése alkalmából kiállítást rendezett az elmúlt 13 fúvósfesztivál történetéből a Vas Megyei Levéltárban.

A FÚVÓSMUZSIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY és a Smidt Múzeumért Alapítvány közös rendezésében nyílott meg 2014. október 07-én „A Zene Mindenkié” című kiállítás a Smidt Múzeumban.

A megnyitó után kerekasztal beszélgetés keretében Marosfalvi Antal egykori Scola Canthorum taggal és Dr. Pem László egyházmegyei igazgatóval,
a Werner kórus karnagyával Dr. Smidt Erzsébet beszélgetett..

2014 májusában a Bartók teremben fúvósmatinét rendeztünk, majd december 20-án délelőtt még egyet, melyre az Aranyhíd Nevelési és Oktatási Központ gyermekeit hívtunk meg. A két matinén közel 200 gyerek vett rész. A májusi matinén egy kis vendéglátásban részesítettük a gyereket, a decemberi matinén pedig karácsonyi ajándékcsomagokat osztottunk szét a résztvevő gyermekek között. A fúvósmatiné lehetőséget biztosított a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú, mozgássérült, stb. gyermekek számára, hogy élvezzék a zene örömét. Ezen gyermekek számára a zenekar közelsége, a hangszerek megfogása és kipróbálása mind egy életre szóló élményt jelent.

2015-ös évben alapítványunk elsődleges feladatának a kapcsolatkiépítést helyezte előtérbe. Ennek érdekében igyekeztünk minél több fúvószenekar rendezvényén részt venni.

2011 óta elért eredményeink: 3 kiállítás, 2 térzenei koncert szervezése, 1 jubileumi koncert, 2 fúvósmatiné, 3 ifjú zenész jutalmazása és Szombathely Város Fúvószenekara rendezvényeinek szervezésében való segédkezés.

2015. július 01-től a Fúvósmuzsikáért Alapítvány és a Smidt Múzeumért Alapítvány közös működtetője a Hírlevél Plusz internetes, kulturális hírportálnak.